Designer: Bjørn Wiinblad (20. september 1918 - 8. juni 2006)


Stil og kendetegn: Lyse farver og romantiske designs, smilende piger 

Materiale: Fajance porcelæn og glas

Udstilling: Det Blå Hus i Kongens Lyngby


Om Bjørn Wiinblad:


Fra en tidlig alder begyndte Bjørn Wiinblad at vise sin evne til at tegne og skabe med stor fantasi. Han startede som 17-årig i 1935 ud med at være i praktik som typograf, men fandt hurtigt ud af at kunstverden var hans skæbne. Derefter startede han på den tekniske skole i Frederiksberg fra 1936-39 og til sidst Kunstakademiet i København, grafisk skole fra 1940-43. 

I sin levetid prægede Bjørn Wiinblad i høj grad kunst og design med sine værker skabt for at skabe glæde. Det var specielt efter 1957, at BWs karriere virkelig fik fart på takket være sit samarbejde med Rosenthal og deres serie af platter. 

Det er primært keramik, som designeren er kendt for og alle skulle kunne have råd til en figur eller et fad ifølge BW. 60’erne og 70’erne var de årtier hvor BW designs kunne findes i de fleste danske hjemme. Udover keramik, tegnede BW scenografier og kostumer til forskellige teatre i landet, plakater, frimærker, julemærker og meget mere. 


Det Blå Hus i Kongens Lyngby var BWs private hjem, som han boede i indtil hans død i 2006. Nu kan man besøge huset på en forudgående aftale for at opleve multikunstneren og få en rundvisning af BWs gode ven, René Schultz samt se de talentfulde keramikmalere arbejde. Huset er fyldt med BWs forskellige værker og kunstsamlinger fra hele verden - kunst, bøger og musik. 


Om BWs keramik:


Efter støbning og den første omgang brænding, dyppes figuren i en glasur inden den bliver malet og dernæst brændt for anden gang. 

BWs keramik blev oftest malet med orientalske, smilende damer med mandelformede øjne og spidse næser og dyr med mange detaljer i en tid med stor indflydelse af minimalisme. BW er derfor kendt for at trodse hovedtrenden i industrien med sine designs fyldt med energi og livsglæde og er unikke både på en national og international plan. 

I sit eget værksted blev den gammeldags pottemagerteknik flittigt brugt med begitninger og hornmaleri, hvilket er hvor den flydende lerfarve bliver malet direkte på leret. Denne metode passede rigtig godt til BWs mønstrede designs. 

Ligesom andre danske brands såsom Kay Bojesen, Royal Copenhagen og Kähler, fornyer Bjørn Wiinblad sig med trends indenfor indretning. De ældre eksemplarer er dog tidsløse og klassiske og kan stadig passe ind i de fleste hjemme.  


Vores eget udvalg består af forskellige lysestager og vaser med en blanding af røde, guler, pinke, hvide, blå, grønne og brune nuancer.