Designer: Poul Henningsen (1894-1967)


Formgivet: 1958 i samarbejde med Louis Poulsen til Langelinie Pavillonen i København


Producent: Louis Poulsen


Materialer: 72 blade, fordelt på 12 rækker i hvidlakeret, kobber, børstet stål, poleret stål, mat sort, børstet messing eller glas. Stel i højglansforkromet stål.


Mål: Ø: 48, 60, 72 eller 84 cm, både med eller uden LED


Fatning: E27


Ledning: 4 meter, hvid stof


Om Koglen:

Poul Henningsens samarbejde med Louis Poulsen startede i 1925 og fortsatte indtil PHs død. Den allerførste Kogle blev designet i 1958 til restauranten Langelinie Pavillonen i København, hvor den stadig hænger i dag. Det tog dem 3 måneder at designe og den oprindelige version var i massiv kobber med en rosa finish på indersiden. Koglen er siden blevet til et internationalt designikon med sit unikke udseende, der giver et blændfrit lys uanset hvilken vinkel du kigger fra.


De gamle modeller hænges op med 1 wire, hvorimod de nyere modeller siden omkring 1990’erne hænges op med 3 wire. Denne ændring skyldes at man ikke længere producerer en ledning med indbygget stålwire, og derfor overgik man til 3 mindre stålwire.


Om designeren:

PH var en uddannet murer, men blev kendt som en arkitekt, skribent og kulturkritiker. Hans mest kendte værk er PH-lamperne, der først blev tegnet i 1926. Ideen stammede fra PHs lyst til at skabe en lampe, der lyste ud i rummet uden at blænde. PHs store gennembrud kom, da han mødte direktøren for Louis Poulsen & Co., Sophus Kaastrup Olsen. Deres samarbejde førte til, at PH vandt top priser i alle seks belysningsarmaturer til den internationale udstilling, Arts décoratifs et industriels modernes, i Paris i 1925. 


PH var en fortaler for, at alt skulle afspejle deres funktion og var dermed ikke glad for unødvendige detaljer. PHs mod på at kritisere, provokere og gå imod strømmen fremmede individets frihed og demokratiseringen af dansk bevidsthed. Inden sin død, testamenterede PH sin torso til Panum Instituttet (nu Panum-bygningen). Et dødsønske præget af funktionalisme.