Designer: PH Poul Henningsen (1894-1967)


Nuværende Producent: Louis PoulsenKontrast lampen er en af de mest udbredte og mest solgte designs af Poul Henningsen. Lampen har en orange inderside samt 10 skærme af hvidmalet aluminium, der hver består af fire forskellige overflader (rød, blå, hvid, blankpoleret aluminium), gengiver behageligt lys, der ikke blænder. Pendelrøret indeni har en regulerbar funktion, der kan ændre lysets form og retning. Når pæren hæves bliver lyset blåligt, og når pæren sænkes bliver lyset rødligt. Denne funktion er nemlig forklaringen bag lampens navn.


Lampen blev designet i 1962, men pga. lampens kompliceret og kostbar opbygning, gik designet allerede ud af produktion i 1991. PH Kuglen er dog stadig i produktion, som er det design, der bedst efterligner Kontrast lampens opbygning. 


PH var en uddannet murer, men blev kendt som en arkitekt, skribent og kulturkritiker. Hans mest kendte værk er PH-lamperne, der først blev tegnet i 1926. Ideen stammede fra PHs lyst til at skabe en lampe, der lyste ud i rummet uden at blænde. PHs store gennembrud kom, da han mødte direktøren for Louis Poulsen & Co., Sophus Kaastrup Olsen. Deres samarbejde førte til, at PH vandt top priser i alle seks belysningsarmaturer til den internationale udstilling, Arts décoratifs et industriels modernes, i Paris i 1925. 


PH var en fortaler for, at alt skulle afspejle deres funktion og var dermed ikke glad for unødvendige detaljer. Et godt eksempel på PHs fokus på funktion over alt andet er PH Flyglet (1930). Designets mål var, at afspejle klaverbyggerens arbejde og bestod derfor kun af de naturlige linjer. I dag bliver flyglet produceret af den tyske producent, Blüthner, der har væsentligt forbedret flyglets lydkvalitet.


PHs mod på at kritisere, provokere og gå imod strømmen fremmede individets frihed og demokratiseringen af dansk bevidsthed. Inden sin død, testamenterede PH sin torso til Panum Instituttet (nu Panum-bygningen). Et dødsønske præget af funktionalisme.