For at kunne tåle brugens daglige slid, skal møblerne vedligeholdes. Det er afgørende for møblets brugsværdi og holdbarhed, at det gøres på den rigtige måde. Behandlingen bør udføres nænsomt og er derfor tidskrævende, men dog med meget stor betydning for møblets stand. Gode møbler kan ikke tåle alt, og du skal derfor bruge de metoder og midler, der passer til møblets materialer. 


Ubehandlede træoverflader, som fx massivt træ, er meget sårbare over for snavs, fedtstoffer o.l. Fugt kan gøre træet endnu mere sårbar for snavs og mindre glat. Farvede væsker kan efterlade ret tydelige pletter, men ridser og mærker ses kun en smule.

Til daglig rengøring anvendes en tør og fnugfri klud. Væske skal aftørres med det samme og snavspletter fjernes med 3-4% sæbeopløsning (ca. 1/2 dl sæbespåner opløst i 1 liter varmt vand). Sæben er med til at gør overfladen mere modstandsdygtig og nemmere at vedligeholde. Vanskelige pletter fjernes med fx renset benzin eller stenkulsnafta.

Til hovedrengøring anvendes sæbe med afsæbningsbørste og først efter fuldstændig tørring kan evt. fiberrejsning fjernes ved let slibning med fint slibepapir (granatslibepapir eller siliciumcarbidslibepapir med zinkstearatbelægning) i træets længderetning.


Voksbehandlede træoverflader påvirkes let, især af varme, vand, og spiritus og de vil vise sig som pletter og ringe. Ridser og mærker ses kun en smule. Voksbehandlede træoverflader må derfor frarådes al berøring med væsker fra daglig brug, gulvvask og våde klude. 

Til daglig rengøring anvendes en tør fnugfri klud. Vent til en plet er helt tør inden påføring af en god møbelvoks og dernæst en grundig afgnidning med et stykke hessian. Svære pletter og mindre ridser fjernes ved let afslibning med fint slibepapir (granatslibepapir eller siliciumcarbidslibepapir med zinkstearatbelægning) og dernæst lidt voks. Du bør anvende ufarvet (hvid eller bleget) møbelvoks til lyse voksbehandlede træsorter.

Til hovedrengøring anvendes en fnugfri klud med mineralsk terpentin til at grundigt afgnide og rense. Herefter påføres et tyndt lag god møbelvoks, som også grundigt afgnides med et stykke hessian. Du kan til sidst børste med en ren og ikke for blød børste, fx en skobørste med tætsiddende børstehår.


Oliebehandlede træoverflader har som en afsluttende overfladebehandling fået en tørrende olie og disse møbler er mere modstandsdygtige end de voksbehandlede. Dog tåler oliebehandlede træ kun i begrænset omfang påvirkning af varme, vand, spiritus o.l. Oliebehandlede teaktræ tåler mere end andre træsorter som fx palisander. Ridser og mærker ses kun en smule. 

Til daglig rengøring anvendes en tør og fnugfri klud. Fjernes pletterne ikke med denne metode, kan du bruge 'Olievoks' sammen med en opvredet klud (Tør af med en tør klud) eller en blanding af 1 del hvid vaselinolie og 2 dele mineralsk terpentin (med en blød fnugfri klud efterfulgt af grundig aftørring med en tør klud).

Til hovedrengøring anvendes en fnugfri klud med mineralsk terpentin til at grundigt afgnide og rense pletter og snavs. Herefter påføres Teakolie (Palisanderolie til palisander) og der slibes i træets længderetning med finkornet slibepapir eller med ståluld. Tør overskydende olie og slibeslam af med en tør og fnugfri klud i træets længderetning. 


Politurbehandlede (shellak) træoverflader tåler kun meget kortvarige påvirkninger af varme, vand, spiritus o.l. Ridser og mærker ses tydeligt på polerede møbler, mindre på bonede. 

Til daglig rengøring anvendes en tør, blød og fnugfri klud. Hvis pletter og ringe ikke fjernes med denne metode, kan de evt. fjernes med 'Olievoks'.

Til hovedrengøring anvendes 'Olievoks' til at fjerne snavs, fedt, svage pletter eller ringe. Hvis der er tale om polerede møbler, anvendes 'Møbelpolish', og herefter grundig eftergnidning med en tør, blød og fnugfri klud.


Lakbehandlede møbler er behandlet med enten mager eller fyldig behandling. Mager behandler er hvor træets porer er kun delvis fyldt op med lak og er derfor synlige, hvorimod fyldig behandling er hvor porerne er helt fyldt op og er dækket til med lak sammen med den øvrige træoverflade. Lakbehandlinger udføres blanke eller matte. Mat lakering udføres enten med slibning eller ved færdigbehandling med matlak. Lakbehandlede moderne møbler er oftest magert og mat behandlede. Tykkelsen af laklaget afgører modstandsdygtigheden og en mager behandling er derfor mere sårbar og tåler ikke afvaskning med fugtige klude bedre end en fyldig behandling. 

Til daglig rengøring anvendes en tør, blød og fnugfri klud i træets længderetning.

Til hovedrengøring anvendes 'Trærens' efterfulgt af 'Olievoks' til lyse træsorter og 'Ædeltræsolie' eller en blanding af 1 del hvid vaselinolie og 2 dele mineralsk terpentin til mørke træsorter. Vær ekstra varsom med behandling af matte lakoverflader, da overfladen kan gnides blank. Til matte lakoverflader bør du ikke bruge ståluld eller slibepapir. 'Møbelpolish' bør kun anvendes på fyldigt og blanklakerede møbler. 


Andre materialer i møblerne fx plast-, metal-, tekstil-, læder-, eller kunstmaterialer.

Tekstiler: Bør støvsuges et par gange om ugen. Pletter kan oftest fjernes med let gnidning med en ren og fnugfri klud vredet op i lunket vand tilsat sulfoneret opvaskemiddel (1 teskefuld per liter vand) eller evt. med 'Tekstilrens'. Afslut med en ren klud, vredet op i lunket vand kun. Svære pletter kan evt. fjernes med pletrensemidler, men vær forsigtig for at undgå at påvirke farven. Rens med skånsomme cirkulære gnidninger indad mod pletten. Bemærk, at pletrensemidler kan ødelægge skumgummien under polstringen. Til hovedrengøring kan der anvendes skumrensning ifølge brugsanvisningen.


Læder og skind: Naturlæder er den mest sarte type og vedligeholdelse bør kun bestå af aftørring med en tør, ren og blød klud. Til yderligere rengøring kan der anvendes en ren, blød klud vredet hårdt op i koldt kogt vand, destilleret vand eller apollinaris til afgnidning. Naturlæder tåler ikke fedtstof/lædercreme eller sulfonerede midler, men til forebyggende vedligeholdelse anbefales det at bruge 'Læderfedt'.

Dækfarvet læder er mere modstandsdygtigt og kan tåle en lettere afgnidning med en blød klud vredet op i rent koldt eller lunkent vand. Svære pletter kan fjernes med en skånsom afgnidning med lunkent sæbevand (1/2 dl sæbespåner per liter vand). Højst 1 gang om året tilføres et tyndt lag farveløs 'Læderpleje' med en ren blød klud. Du må aldrig bruge sulfonerede midler. 


Metaller med overfladebehandling: Anvend en tør fnugfri klud eller en klud vredet op i sæbevand (1/2 dl sæbespåner per liter vand). Brug ikke sprit eller pudsemidler.

Metaller uden overfladebehandling: Anvend en tør fnugfri klud evt. med pudsemidler. Indgnid med 'Autovoks med silicone' for at forlænge holdbarheden. Forkromet eller forniklet metal, rustfrit stål samt anodiseret aluminium kan rengøres med en spritklud.


Natursten: Aftør med en våd klud vredet op i rent varmt vand eller i sæbevand (1/2 dl sæbespåner per liter vand). Matslebet marmor kan få samme behandling, men ridser kan slibes forsigtigt med fint slibepapir og efterbehandles med 'Autovoks med silicone'. Rødvin, kaffe eller andre farvede væsker fjernes omgående, herefter kan de ikke fjernes.


Linoleum: Såfremt det voksholdige overflade bevares, er linoleum ikke meget modtagelig for snavs og fedt, men det påvirkes af væsker under enhver form. Derfor må du ikke anvende kraftige rengøringsmidler fx krystalsæbe, soda og salmiakspiritus samt slibemidler som skurepulver, ståluld, nylonmåtte, sandpapir o.l. Anvend en klud vredet op i varmt vand tilsat sæbespåner (1/2 dl per liter vand) eller sulfoneret opvaskemiddel (en teskefuld per liter vand). Pletter kan skånsomt fjernes med mineralsk terpentin. En blankere overflade kan evt. opnåes med 'Metalliseret polish'. Linoleum skal ikke tilføres rå linolie.


Plast med overfladebehandling: Det samme som lakbehandlede møbler gælder.

Plast uden overfladebehandling: Er lidt modtagelige for snavs, fedtstoffer, farvede væsker, fugt og kemikalier. Til daglig rengøring anvendes en blød klud vredet op i varmt vand tilsat enten sæbespåner (1/2 dl per liter vand) eller sulfoneret opvaskemiddel (en teskefuld per liter vand). Til hovedrengøring anvendes en lidt kraftigere opløsning af nævnte rengøringsmidler til daglig rengøring.