Fødenavn: Poul Kjærholm 

Levetid: 8. januar 1929 - 18. april 1980

Nationalitet: Dansk (Nordjylland)

Genre: Funktionalisme

Udstillinger: Museum of Modern Art, Victoria & Albert Museet i London

Kendte værker: PK22, PK91, PK25, PK33, PK91, PK31


Om designeren:

Det er tydeligt at se i Poul Kjærholms kreationer, at målet var, “at gøre formsproget til et led i funktionen.” Alt det unødvendige blev fejet væk, og den rene brugsform tilbageholdes, hvilket gør PK designs tidsløse. Konstruktionen bag PKs designs var præget af hans naturtalent til at vælge materialer og anvende dem korrekt. 

Poul Kjærholm arbejdede som arkitekt fra 1950 til 1980, som var perioden hvor dansk design var på sit højeste på både et internationalt og nationalt plan med andre danske designere såsom Hans Wegner, Børge Mogensen, Finn Juhl, Ole Wanscher og Kaare Klint

I starten af sin karriere, eksperimenterede Kjærholm med teknik, konstruktion og stoflig kontrast. Det var især Gerrit Rietvelds og Mies van der Rohes radikale nyfortolkninger, der inspirerede PK til selv at skabe mesterværker inden for møbelkunst. Den oprindelige producent var Ejvind Kold Christensen indtil 1970’erne, hvor Fritz Hansen overtog al produktion af Poul Kjærholm designs. 


PK9:

PK9’eren er et mesterværk, hvor skallen understøttes af en lang ubøjede trefod, der giver stolen en elasticitet. De organiske kurver i stålbøjler og skal og den krystallinske fortætning i stolens eneste synlig lodlinje danner en smuk kontrast. 


PK61:

PK61’eren er et godt eksempel på hvordan Kjærholm kunne skære ned til det arkitektoniske essens. Med den skæve sammensætning af bordets kvadratisk ramme, frigøres designet fra tradition. Der er fokus på måltidets ligeværd mellem de siddende med fire lige sidder, der giver tilpas rum. 


PK91:

Kjærholm fandt inspiration fra de ældre tiders motiver og udsagn såsom ægyptiske skamler og foldestole. Kjærholms mål var at transformere kunsten bag den spændstige kurvatur med PK91’eren. Hans skammel design vrider stålrammen 180 grader, hvilket skaber en smuk refleks i stålets overflade.   


PK22:

En kunstnerisk kulmination af Kjærholms karriere er hans PK22’er. Med inspiration fra den græske Klismosstol og Mies van der Rohes Barcelona stol blev endnu en klassiker født. Fire omhyggeligt formede stålbøjler spændes sammen i to parallelle planer med dobbelt tværdrager under sædeplanet. Et simpelt og kontrastrigt kurveforløb. 


PK20:

Inspireret af Mies van der Rohes Tugendhatstol fra 1929, designede Kjærholm PK20’eren. Det er en glidning mellem to uafhængige elementer, der forbindes af to bærende vanger og skaber en fjederkraft hævet fra det vandrette plan. 


PK33 & PK80:

Ejvind Kold Christensen var ikke kun en af PKs producenter, men også en inspirationskilde. Et af de mesterværker de fik skabt sammen var PK33 skamlen i 1958. Ligesom PK9’eren har PK33’eren et trebenede design. Hynden sidder løs, men med tre stropper på bagsiden, kan hynden sættes fast på stålrammen via 3 gummiringe. En lignende mekanisme finder man med PK80 daybed, hvor hynden også sættes fast via nogle gummiringe. 


PK31:

I 1958 blev PK31 designet med et stål understel og løse læderpuder med dunfyld. Stolen kan sammensættes til 2-3-4-5-6 personers sofa som påsættes med skruer. 


- En stor del af informationen er fra bogen, Poul Kjærholm, Arkitektens Forlag 1999