Designer: Poul Kjærholm (1929-1980)


Nuværende Producent: Fritz Hansen (oprindeligt E. Kold Christensen)


Poul Kjærholm er meget kendt for PK22-stolen, som blev tegnet i 1956. PK-22 stolen kan fås i peddigrør, kanvas, ruskind og et par lædertyper og stellet består af satinbørstet rustfrit stål. Inspirationen til stolen er fra Mies van der Rohes Barcelona-stolen, 1929. 


I 1957 blev stolen tildelt Grand Prix-prisen ved Milano Triennalen, en af verdens førende designmesser. Prisen tiltrak ros og anerkendelse både fra udlandet og hjemlandet til PKs designs. Med sit simple design, kan PK-22’eren passe fint ind i de fleste danske hjemme. Lige nu har vi flere PK-22’ere på lager i flet, sort og cognac læder. Se vores udvalg lige her.


Som 20-årig blev Kjærholm en uddannet møbelsnedker i 1949 i Hjørring. Han blev dog kendt som en arkitekt efter afgangen fra Kunsthåndværkerskolen i 1952. Kjærholm blev kun tre år senere lærer på Kunstakademiet Møbelskole i 1955 og dernæst professor i 1976.


Det er materialernes eget sprog, jeg søger at udtrykke.” 

Kjærholm havde en minimalistiske og logiske stil og brugte primært stål, læder, marmor og glas som middel. Kjærholm havde en forkærlighed for naturmaterialer, især stål, som han anså som værende ædelt. Kjærholm fik sin inspiration fra den tyske Bauhaus-bevægelses doktriner om æstetisk og geometrisk enkelhed. Ingen af hans designs har overflødige eller unødvendige detaljer. PK-møbler har helt fra starten af været dyre og eksklusive. Kvaliteten kom aldrig på kompromis. 


PK var først ansat hos Fritz Hansen i ét år, hvor han udviklede prototyper til stole. I 1955 begyndte hans samarbejde med fabrikanten Ejvind Kold Christensen, som varede indtil PKs død i 1980. Få år efter PKs død i 1982, overtog Fritz Hansen al produktion og salg af Kjærholm Kollektionen, som omfatter designs fra 1951-67. Med sin tidløse, minimale og moderne formsprog er PK blevet til en af de vigtigste repræsentanter af dansk design.